MWHZ voorgaande edities

Militair Weekend Hembrug Zaandam

watkuntuverwachtenbanner

Eerste Wereldoorlog Kampement, Checkpoint Foxtrot

IMG_8735Het Eerste Wereldoorlog kampement gaf een beeld van hoe Nederlandse militairen leefden in de Eerste Wereldoorlog. Het was als een klein dorpje; aan alles is gedacht: natuurlijk werden de wapens er onderhouden en werden reparaties uitgevoerd, maar er was ook een postkantoortje, een veldkeuken, een kleermaker en dames die zorgden dat het de militairen aan niets te kort kwam. Deze editie van het ‘Militair Weekend Hembrug’ waren er maar liefst drie aspecten aan dit soldatenleven toegevoegd. Er was een veld-vliegtuigwerkplaats, waar een vliegtuigmotor getest wordt en er een vliegtuig in aanbouw tentoongesteld staat, en er was plaats gemaakt voor een paar oude ambachten en tot slot reed er een smalspoortreintje uit die tijd, van dit kampement naar het centrale deel van het terrein. Op het hembrugterrein was het tussen 1914 en 1918 een drukte van belang. De gehele stelling van Amsterdam was bijna klaar en als kloppend hart van die stelling, werd er op het Hembrugterrein wapens en munitie voor de forten gemaakt.
De regie voor het Eerste Wereldoorlog kampement was in handen van Frits Duinkerke. Deze enthousiasteling heeft een hele groep van re-enactors om zich heen verzameld die u met veel plezier terugleiden naar de jaren ’10 van de vorige eeuw.

Er was een historische werkplaats ingericht  in een van de  oude munitiebunkers  op de militaire enclave. De stichting ‘Mega’ (Stichting Militair Erfgoed Groot Amsterdam) is met promotiemateriaal  aanwezig voor de  ‘Stelling van Amsterdam’.  Bezoekers konden hier gratis een film bekijken over de ‘Stelling van Amsterdam’ en informatie inwinnen bij de medewerkers.

Tweede Wereldoorlog Kampement, Checkpoint Delta

IMG_8702[1]In dit kampement was te zien hoe geallieerde soldaten leefden ten tijde van de bevrijdings opmars; de reistenten, voertuigen, geschut en het bijeengesprokkelde hout, een veldhospitaaltje, en een veld-garage. Alles in het kader van een kort verblijf tijdens de opmars.
Deze editie van het weekend was het kamp weer groter dan vorig jaar. Er waren meer auto’s en tenten, en in de omgeving lopen militairen die verkenningsmissie uitvoerde te voet en met militaire voertuigen. In het kamp was de spanning voelbaar. Zo dicht bij het einddoel, iedereen nog in leven, en wat zou er morgen gaan gebeuren.
Het Hembrugterrein was tijdens de Duitse bezetting gewoon in gebruik. De Nederlanders hadden vóór de oorlog allerlei geheimen verstopt voor de aanstormende Duitsers; mosterdgas werd begraven op het terrein en bleef voor de bezetter verborgen. Aan het eind van de oorlog zijn de Duitsers er, met enige haast, vertrokken. Alle machines werden gesloopt of meegenomen. Toen de geallieerden op 8 mei dit terrein innamen waren de gebouwen leeg.
De regie voor dit kamp was in handen van Dennis Buijs en Dennis Groot en Sander Valent, drie vrijwilligers die enorm geïnteresseerd zijn in alles wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Vele vrienden sloten zich bij hen aan om dit kampement vorm en inhoud te geven.

Koude Oorlog en Daarna, Checkpoint Juliett

IMG_8687De tijd van de koude oorlog brak aan; Rusland en haar partners in Oost Europa, stonden tegenover Amerika en West-Europa, met ertussen het IJzeren Gordijn, zoals de oud Britse premier Winston Churchill de grens in 1946 noemde. Het kamp dat nu gebouwd was laat de ontwikkeling zien in het militaire kunnen rond de jaren ’70; de tijd van hippies en lange haren, van drugs, rock and roll.
In het kamp werd getoond hoe het in die jaren was als militairen op missie werden uitgezonden. Er was een militair hospitaal, een militair verbindingen centrum, een onderhoudsplaats, een militaire gaarkeuken waar voor grote hoeveelheden mensen gekookt werd.
In de jaren ’70 draaide de fabriek op het Hembrugterrein op volle sterkte. Aan veel bevriende en neutrale mogendheden werden wapens en munitie geleverd. De Nederlandse overheid was daar niet enorm kieskeurig in, getuige de verhalen over de smokkel van wapens en munitie via vreemde wegen, naar iedereen die daar interesse in had. Jaap Tanger, zowel voorzitter van de Stichting Mobiele Artillerie als van de Militaire Oldtimer Club heeft het initiatief genomen dit kampement op te zetten. Vele leden van beide organisaties hielpen hem mee om dit kampement imposant op te zetten.

Marine, Checkpoint Mike

1383290_1491741857752606_1822779845481423239_ncatalina

Op het zuid-oostelijke gedeelte van het Hembrugterrein bevond zich de Marine. Bij Checkpoint Mike wordt het watervliegtuig de Catalina PBY-05 afgemeerd aan een ponton bij de steiger. Hier lag ook het marine stoomschip 'de Elfin' op beide dagen.

De Elfin lag 'onder stoom' leggen, dit betekend dat de machines van het schip deels draaiend te zien waren. Mooi om te zien hoe zo'n oude techniek nog steeds kan boeien. Zondag 10 mei werd het schip vanaf 3 uur volledig onder stoom gebracht om vervolgens rond half 5 te vertrekken van de steiger, dit natuurlijk onder geluid van de stoomfluit.

de Enclave

A8 rijksmonumentCentraal op het Hembrugterrein bevond zich de Enclave, van oudsher diende deze gebouwen als was/kleed- en schaftgelegenheid. Alle medewerkers die op het Hembrugterrein werkzaam waren konden hier eten en zich hier wassen en of douchen. Door de compacte opzet van de gebouwen heeft het bijna dorpse sfeer, die wordt versterkt door de architectonische vormgeving. De gebouwen
zijn met zorg uitgewerkt en hebben architectonische details die verschillen van de andere gebouwen op het Hembrugterrein.

Vanuit de Enclave werd tijdens dit evenement alles geregeld, dit staat dan ook in het middelpunt van belangstelling. Aan de achterzijde van de Enclave bevond zich de militariamarkt en tussen gebouw A8 en de voertuigwerkplaats reden RC tanks. Ook kon u een kijkje nemen in de voer- en vlieg werkplaatsen.

10403751_1484252765168182_5018530387039112187_oAan de voorzijde van de Enclave reed een smalspoor trein, waar kinderen op plaats konden nemen en een stukje mee kunnen rijden.

Militaria markt en modelbouw

DSC01209Achter de Enclave op het Hembrugterrein vond u de militariamarkt, de modelbouwverenigingen en de RC battle tanks. Op de militariamarkt zijn spullen zoals boeken, uniformen, onderdelen en nog veel meer te verkrijgen.

Bij de modelbouw verenigingen kon u een kijkje nemen hoe men met grote zorg en precisie een model opbouwt. Naast het kijken hanteren ze ook het "make & take" principe, als je zin had om zelf te bouwen stellde ze voor een gering bedrag een model beschikbaar die je daar kan bouwen en mee kan nemen. De opbrengst hiervan ging naar een goed doel. Kijk voor een kort verslag ook op de website van IPMS

hembrug_gebouw_a8Tussen de gebouwen van de Enclave in reden ook de RC tank club. Zij waren zeker op zaterdag aanwezig en hopelijk ook op zondag.

De jeugd kon daar kijken naar afstand bestuurbare tanks en andere voertuigen.

Goes-2012-023

Vliegtuig werkplaats

vliegtuigwerkplaats

Centraal op het Hembrugterrein bevind zich schuin achter de Enclave, de vliegtuig werkplaats. Hier werden twee vliegtuigen gerestaureerd.

14137103765_9e9815f1e5_z13950469598_b70ec3debd_z

Een Cessna Bobcat                                                  en een Noorduyn Norseman .

Cessna UC-78BNoorduyn UC-64A

Voertuig werkplaats


Voertuig werkplaats
Centraal op het Hembrugterrein bevond zich de Enclave, naast de Enclave vondt u de voertuigen werkplaats of ook wel de wagenmakerij genoemd. Dit gebouw stamt uit 1924 en wordt nog steeds gebruikt als voertuigwerkplaats, nu door Stichting Mobile Artillerie.

De voertuig werkplaats was dit jaar alleen van buiten af te aanschouwen.

De Arena, Checkpoint Alfa

Zaandam, 3 mei 2014. Foto: GeDubbelman 2014

Op het zuidelijke gedeelte van het Hembrugterrein bevond zich de Arena. Dit is het grote parkeerplaats naast Taets. Bij Checkpoint Alfa werd gestopt met de bezoekersvervoer. hiervandaan kon u de Arena op.

Op de Arena werden tijdens middaguren diverse demonstraties  gegeven, van voertuigen, exercities tot wapens. Tevens vond er, als afsluiter van de dag,  ook een schijngevecht (Mock-Battle - De slag om Hemburg-battle) plaats.

[/span6]

PROGRAMMA 2015

Militair Weekend Hembrug 2014

LokatieTijdEvenement
Noordzee kanaal XX:XX uur Landing Catalina watervliegtuig
Checkpoint Mike 10:00 uur Opening door kanonschot van het Korps Rijdende Artillerie
Hembrug terrein  10:00 uur Opening evenement
De Enclave gehele dag Militaria markt
Checkpoint Foxtrot gehele dag Bezichtiging historische werkplaats
Checkpoints JULIETT, DELTA, FOXTROT gehele dag Reenactment op kampement
Checkpoints MIKE Gehele dag Kijkje nemen in De Elfin en de Catalina watervliegtuig bekijken
Checkpoints JULIETT, ALFA, MIKE enkele keren per dag Exercities Peleton 48
Checkpoint Juliett elke 10 minuten Helicoptervlucht over Amsterdam/Zaanstreek
Hembrug terrein  11:00 uur Vertrek bustour fortenrit
De Enclave  13.00 - 15:00 Zaterdag optreden Bill Baker Big Band
De Enclave  14.00 - 16:00 Zondag optreden Swing The Mood
Hembrug terrein  14:00 uur Vertrek bustour fortenrit
Arena 14:00 -14.30 uur Nederlandse Infanterie in de Koude Oorlog
Arena 15:00 -15.30 uur Wapen-demonstraties
Checkpoint Mike 15.00 - 16.30 uur (Zondag) De Elfin wordt volledig onder stoom gebracht
Arena 16.00 - 16.30 uur Mock Battle - De slag om Hemburg
Checkpoint Mike 16.30 uur (Zondag) Vertrek stoomschip De Elfin
Noordzee kanaal XX.XX uur Vertrek Catalina watervliegtuig
Hembrug terrein  17:00 uur sluiting evenement

Via omroepinstallatie werd steeds het juiste programma aangekondigd.

Voor de kinderen was er een zeer beknopt programma

 

Plattegrond MWHZ terrein

Deelnemers MWHZ editie 2015:

Met editie 2015 deden de volgende deelnemers mee, waren dit:

Eerste wereldoorlog kampement:

Tweede wereldoorlog kampement:

Koude oorlog & daarna kampement:

Overall evenement:

Wie organiseerde het MWHZ 2015?

Het Militair Weekend Hembrug Zaandam (MWH) werd georganiseerd door de Vereniging Museumkwartier Hembrug. Samen met enkele leden van andere organisaties en vrijwilligers lieten we u als bezoeker een reis door de militaire geschiedenis van de twintigste eeuw maken.

Wie zijn deze organisaties?

museumkwartierlogo-2014 webEen coöperatieve Museum Vereniging met daarin ,"Het Hembrugmuseum Zaandam", "De Vliegtuigcompagnie" en "Stichting Mobiele Artillerie".

Gezamelijk laten ze de geschiedenis van bijvoorbeeld het Hembrugterrein zien maar ook allerlei andere evenementen.

SMASMA houd zich bezig met het conserveren en restaureren van voertuigen en affuiten die na de 2e wereld oorlog in dienst zijn geweest bij de Nederlandse artillerie eenheden die Nederland heeft gehad en nog steeds heeft. Onze collectie bestaat uit voertuigen en geschut stukken die gediend hebben van 1945 tot heden.

Stichting De Vliegtuig Compagnie

De stichting De Vliegtuigcompagnie heeft onder andere tot doel het luchtwaardig maken of houden van historische vliegtuigen die passen binnen de luchtvaart collectie Nederland. Op het Hembrugterrein heeft de stichting een werkplaats waar op dit moment twee vliegtuigen gerestaureerd worden; een Cessna Bobcat (voor de Vriendenkring Aviodrome) en een Noorduyn Norseman (voor de stichting Noorduyn Foundation).

Elke dinsdag- en donderdagavond en de hele zaterdag wordt er gewerkt met een leuk club vrijwilligers.

 

[/mp_tab]

Drukte op centrale gedeelte

Drukte op centrale gedeelte

De Enclave

Midden op het Hembrug terrein bevind zich ‘De Enclave’, verstopt tussen de bossen en het ultra geheime ‘plofbos’. De enclave bestaat uit een aantal gebouwen, waaronder het schaftlokaal (nu de Kantine), het waslokaal, de voertuigwerkplaats en een aantal opslagruimtes. Dit vormt het hart van het evenement. Hiervandaan wordt het gehele evenement georganiseerd en kunnen bezoekers tevens een hapje en drankje nuttigen.

fotomilitaria en rc tanks rcaghMilitariamarkt en RC’s

Ook vindt er een militariamarkt plaats op het MWH, deze zal in de enclave, achter de kantine gesitueerd zijn. Op dit moment hebben we al een behoorlijk aantal aanmeldingen hiervoor, een mooi gemêleerd gezelschap. Daarbij worden ook clubs uitgenodigd die met RC voertuigen rijden en onderhouden. Een tankslag in het klein.

Plattegrond MWH evenement:

Plattegrond MWHZ terrein